Poszukujesz dobrego przepisu na ciasto truskawkowe z galaretką ? Dobrze trafiłeś. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj pyszne ciasto we własnym zakresie.
Składniki
Składniki na biszkopt: cztery jajka, szczypta soli, 70 gram cukru, 100 gram mąki pszennej oraz 50 gram mąki ziemniaczanej.
Składniki na bitą śmietanę: 600 gram śmietanki o zawartości tłuszczu 36%, pół szklanki cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego, łyżka żelatyny, jedna czwarta szklanki wrzącej wody oraz jedna czwarta szklanki mleka.
Dodatkowo należy przygotować pół kilograma truskawek oraz dwie galaretki truskawkowe i jedna trzecia płynu do nasączania biszkoptu.
Przygotowanie
Przygotowujemy galaretki zgodnie z instrukcją i odstawiamy do ostudzenia. Następnie przygotowujemy formę do pieczenie o wymiarach 22×33. Smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka ogrzewamy do temperatury pokojowej, oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej sól i stopniowo, powoli dodajemy cukier cały czas ubijając.
Następny krokiem jest dodanie żółtek zachowując krótkie przerwy cały czas miksując. Kończymy miksowanie po dodaniu żółtek.
Mąki przesiewamy do miski, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Wykładamy całość do formy i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i skrapiamy nasączaniem.
Kolejnym krokiem jest bita śmietana, żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy aż do pozbycia się grudek, a następnie dodajemy mleko, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Zminą śmietankę dodajemy do misy, a z nią cukier puder i wanilię. Całość ubijamy. Następnie żelatynę przelewamy do większej miski i dodajemy do niej trochę ubitej śmietanki i mieszamy tak długo, aż otrzymamy jednolitą masę bez grudek. Ponownie dodajemy trochę śmietany i powtarzamy proces, aż cała śmietana zostanie przełożona.
Zakończenie i podanie – słodka kuchnia
Na nasączony biszkopt wykładamy bitą śmietanę i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i wylewamy powoli tężejącą galaretkę. Ponownie odstawiamy do lodówki, tym razem na około trzy godziny.
Ciasto po tym czasie gotowe jest do podania.