Szkodliwa żywność!

Sty 21, 2009 przez

Klienci intuicyjnie unikają wyrobów spożywczych w których występują podejrzane dodatki. pomimo że wszystkie są przebadane i wpisanewykazie substancji możliwych do użytku w przemyśle spożywczym jednak coraz częściej widzimy sygnały, że pewne z nich mogą być bardzo szkodliwe. Ostatnio wiele kontrowersji wywołuje glutaminian sodu. Jego roczna produkcja na świecie to prawie czterysta tysięcy ton. Nadmierne jego spożycie ma wpływ na zwiększone ryzyko stymulacji otyłości i osłabienie wzroku. Wyniki te budzą wiele kontrowersji. Firmy branży przemysłu spożywczego twierdzą je za niesłuszne i na wyrost.
Czym jest glutaminian sodu?
Glutaminian sodu należy do dodatków, które należą do grupy wzmacniaczy smaku. Naturalnie wolny glutaminian sodu spotykany jest zwykle w wielkościach nie większych niż 0,1 g/100 g w produktach spożywczych. W celu poprawy smaku dodaje się go w proporcjach 0,2-0,8 g/100 g wyrobu.
Glutaminian zwykle dodawany jest do:

  • konserwy mięsne, warzywno-mięsnych i wędliny
  • miksów przyprawowych
  • dodatków obiadowych
  • koncentratów zup i innych przypraw

Ocena Food and Drug Admistration w sprawie glutaminianu sodu – zapewnia , że jest on bezpieczny. Jednak wskazane jest zrobić więcej badań, aby sprawdzić czy jest zdrowy. Coraz liczniejsze prace dają pod wątpliwość bezpieczność tej substancji . Nadal jednak nie ma na tyle konkretnych dowodów, aby wycofać go z dozwolonego spożywania.
Glutaminian może powodować utratę wzroku
Przed kilkoma laty doświadczenia robione z udziałem zwierząt przez ponad 6 miesięcy wykazywały, że jego nadmiar w menu może skutkować na uszkodzenia siatkówki, a co za tym idzie powodować utratę wzroku. Wprawdzie jednak stwierdzono, że tak wysoki poziom E 621 w codziennej diecie nie jest możliwy do przekroczenia. Jednak długie spożywanie żywności wzbogaconej o ten składnik może doprowadzić do powstawania tego samego skutku.
Stara się też wykazać , iż E 621 w nadmiernych proporcjach w diecie może też skutkować powstawaniu:

  • alergii
  • dolegliwości migrenowych
  • osłabienia
  • czy astmy

Glutaminian w diecie to 3-krotnie większe prawdopodobieństwo nadwagi
Ludzie stosujący monoglutaminian sodu jako wzmacniacz smaku są o wiele bardziej narażeni na wystąpienie nadwagi, w porównaniu z tymi, którzy go nie używają jako dodatku przyprawowego.
Opinie te potwierdziły wcześniej wykonywane testy, ale z udziałem zwierząt. Konsumentom pozostaje zaczekać na kolejne informacje związane z E 621. Jeśli dalsze badania umocnią te doniesienia, na pewno zostaną wdrożone właściwe środki ostrożności a ich użycie będzie regulować prawo.
Naukowcy stale przedstawiają swoje wnioski. Zwykle sygnalizują ważne problemy. Dobrze byłoby, aby starać się podchodzić do takich informacji ze swego rodzaju ostrożnością i nie powodować od razu paniki. W tej sytuacji nie zaszkodzi ograniczyć spożycia podejrzanych wyrobów taki jak: dania ze słoików, sosy instant, konserw itp. do czego od lat zachęcają dietetycy . Z innej strony z dystansem traktować reklamy wyrobów bez glutaminianu sodu. W nich bowiem często nie stosuje się z glutaminianu na rzecz sporej ilości soli, która również jest szkodliwa.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)

Podobne

Podziel się!