Ribesin w profilaktyce choroby wieńcowej

Kwi 16, 2008 przez

Olej z nasion czarnej porzeczki (Ribes nigrum) charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością kwasu gamma-linolenowego (GLA) dwukrotnie wyższą niż w oleju z nasion wiesiołka. Oprócz tego zawiera on inne cenne kwasy tłuszczowe: linolowy (LA), alfa-linolenowy (ALA), a co najważniejsze rzadki kwas stearydynowy (SDA). Olej wyekstrahowany z nasion czarnej porzeczki jest jedynym znanym źródłem dostarczającym zarówno GLA, jak i SDA, a kwasy tłuszczowe z serii omega-3 i omega-6 zawarte są w nim w stosunku optymalnym dla naszego organizmu.

Zawarte w nasionach czarnej porzeczki kwasy tłuszczowe obniżają krzepliwość i ciśnienie krwi, działają przeciwzapalnie oraz redukują poziom złego cholesterolu. Sprawia to, że preparat Ribesin wspomaga funkcjonowanie całego układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo olej ten łagodzi stany zapalne skóry, zapobiega utracie wody przez tkanki skóry oraz poprawia ich funkcje ochronne.

Organizm człowieka nie posiada zdolności syntezy GLA, może go jedynie wytwarzać z LA. Czasami jednak proces ten jest zakłócony (podeszły wiek, stres, infekcje). Dlatego istotne znaczenie ma regularne spożywanie oleju z nasion czarnej porzeczki w codziennej diecie. Produkowany przez fińską firmę biotechnologiczną Aromtech preparat Ribesin zawiera standaryzowany olej z nasion porzeczki otrzymany w procesie ekstrakcji wysokojakościowego surowca roślinnego skroplonym dwutlenkiem węgla bez użycia rozpuszczalników (ekstrakcja nadkrytyczna). Dzięki zastosowaniu tej nowoczesnej, ekologicznej metody końcowy produkt ma wyjątkową czystość i oryginalny skład. Ribesin nie zawiera żelatyny, konserwantów, cukru i laktozy. Zaleca się przyjmować 1-2 kapsułki dziennie profilaktycznie lub 3-4 kapsułki dziennie aby wspomóc leczenie.

Dostępny w Aptece Natolińskiej.

~Jan

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)

Podobne

Podziel się!