Przepisy kulinarne

Lis 13, 2007 przez

Czym może się pochwalić kuchnia polska? Przede wszystkim szerokim wachlarzem smaków, bazującym na naturalnych produktach. Ponadto dania przygotowywane są w sposób nieszkodliwy dla zdrowia, na przykład ziemniaki są gotowane, a nie smażone, dobrze wypieczone mięsa prezentują się złocistą skórką i charakteryzują świetnym smakiem, a sałatki i surówki przygotowywane są ze świeżych warzyw.

W kuchni polskiej duże znaczenie ma tradycja, która nie pozwala się zdominować nowoczesnym fast food-om. Niestety nawyki żywieniowe charakterystyczne szczególnie dla Stanów Zjednoczonych pojawiły się na rynku polskim i zjednały sobie spore grono zwolenników jako te modne i na czasie, jednak – na szczęście – większa część Polaków pozostaje wierna tradycyjnym potrawom.

Pojawiające się wciąż nowe przepisy kulinarne i specjalistyczne diety (śródziemnomorska, kopenhaska, pszeniczna, owocowa i inne) są również ‘zagrożeniem’ dla typowych kuchni, tych z długą tradycją. Coraz więcej ludzi interesuje się kuchnią, gotowaniem, a przyciąga ich zwykle jakaś nowość, jakaś inność. Diety propagowane przez znane gwiazdy przyciągają szczególnie młodych ludzi, zachęcając do zmiany nie tylko jadłospisu, ale także trybu życia. Mimo iż składniki takich dań to w większości nie krajowe, a egzotyczne owoce i warzywa (a więc eliminują sprzedaż krajowych produktów), to robią wiele dobrego: zachęcają do zdrowego odżywiania.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)

Podobne

Podziel się!