Przepisy kulinarne

Wrz 18, 2008 przez

Stoisz nad swoją kuchenką, gotujesz na niej jak zawsze. Zachodzisz w głowę czemu te twoje przygotowywane dania nie są tak samo smaczne jak u twojej koleżanki. Masz w końcu te same przepisy kulinarne co ona. O co więc tu chodzi? Może być tak, że twoja koleżanka, przepisy te wykorzystuje tylko i wyłącznie jako podstawę pod swoje przygotowywane potrawy.

Nadal nie bardzo rozumiesz o co chodzi? Chodzi o to, że twoja koleżanka bierze taki własnie przepis, np. z zeszytu, dział: kuchnia grecka lub kuchnia meksykańska i zaczyna przyrządzać swoją potrawę. Tylko patrzy na składniki i wydawać by się mogło na pierwszy rzut oka, że wszystko robi według tego własnie przepisu. Oczywiście wydawać by się mogło i na tym koniec. W rzeczywistości, twoja koleżanka przepis ten zmienia. Wymienia składniki tego przepisu, zmienia proporcje podane w przepisie. Dodaj nowe składniki, czasem usunie jakiś składnik. Można śmiało powiedzieć, że koleżanka eksperymentuje z przepisem.

Takie własnie eksperymentowanie z przepisami kulinarnymi oczywiście, pociąga za sobą pewnego rodzaju ryzyko. Zdarza się bowiem tak, że danie zupełnie nam nie wyjdzie i całość ląduje w koszu. Ważne by wtedy się nie załamywać i zniechęcać, wtedy własnie trzeba próbować dalej. Po wielu próbach, przychodzi taki czas, kiedy częściej zaczynają wychodzić nam przepyszne dania. Z czasem dojdziecie nawet do takiej wprawy, że zanim coś przygotujecie będziecie wiedziały, będziecie wiedzieli jak to będzie smakować. Takie wyczucie charakteryzuje tyko znakomitych kucharzy, a Ci nie rodzą się z ta umiejętnością, oni ją zdobywają eksperymentując własnie z przepisami.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)

Podobne

Podziel się!