Kuchnie gastronomiczne – na co zwrócić uwagę?

Mar 3, 2017 przez

Profesjonalne urządzenia gastronomiczne takie jak kuchenki gastronomiczne są niezbędne w kuchni każdej restauracji czy baru. Profesjonalna kuchnia gastronomiczna powinna być przede wszystkim energooszczędna, łatwa w obsłudze, czyszczeniu i oczywiście jak najmniej awaryjna. Kuchnie gastronomiczne cieszące się największym powodzeniem to zarówno kuchenki gazowe, jak i elektryczne.
Najczęściej wybierane mają dużą ilość różnego rozmiaru palników. Dobrze jest jeśli w wyposażeniu posiadają ruszty. Płyta jaką kuchnia gastronomiczna dysponuje może być ceramiczna lub żeliwna.
Wybór zatem jest naprawdę ogromny. Przy podejmowaniu decyzji należy też, albo i przede wszystkim, wziąć pod uwagę bezpieczeństwo obsługi – w ofercie często dostępne są kuchenki gastronomiczne wyposażone w specjalne mechanizmy i czujniki wychwytujące najmniejszy upływ gazu. Zabezpieczenia przeciw wypływowi gazu są dziś koniecznością w każdej kuchence. Bezpieczeństwo pracy oczywiście tak, ale co z higieną? Co w tym zakresie ten sprzęt ma do zaoferowania? Kuchnie gastronomiczne najłatwiejsze w czyszczeniu to kuchnie wykonane ze stali nierdzewnej – jednocześnie higieniczne jak i prezentujące nienaganne wykonanie.
Wytrzymałość to kolejna cechą, którą dobra jakościowo kuchnia gastronomiczna powinna się cieszyć. Inwestycja w sprzęt, który będzie się dobrze sprawował przez długie lata, nawet przy wyższych kosztach na początku, bardzo się opłaca. Ważną kwestię stanowi łatwa dostępność serwisu. Szybka i sprawna naprawa, zarówno podczas trwania gwarancji jak i możliwa naprawa pogwarancyjna, stanowią o prawdziwej jakości wykonania. Podczas decyzji o zakupie kuchenki gastronomiczne warto wziąć pod uwagę fakt czy producent zapewnia części po upływie gwarancji i na jak długi czas. Na koniec nie bez znaczenia jest coś na co większość osób chcących zakupić kuchenki gastronomiczne zwraca uwagę przede wszystkim – jest to cena. Jest to oczywiście ważna kwestia, ale czy najważniejsza? Biorąc pod uwagę jakość wykonania, bezpieczeństwo użytkowania, użytkowanie na lata i gwarancję serwisu – to wszystko może nieść za sobą większe koszty. Przynajmniej na początku. W efekcie końcowym kuchnie gastronomiczne lepszej jakości zwracają swoje koszty w bardzo szybkim czasie. Możliwości finansowania są za to różnorakie: zakup na raty może znacznie ułatwić decyzje o nabyciu. Dobra kuchnia gastronomiczna jest wielką inwestycją w biznes.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem internetowym http://www.gastroprofit.pl

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)