Kawa espresso

Lut 1, 2008 przez

Historia kawy jest niesamowita. Jest to  historia sztuki, filozofii, rytuałów, wojen i miłości.
Trzy ostatnie stulecia dziei świadczą o coraz silniejszym zależności, w pewnej mierze  nierozerwalnym, człowieka z kawą. Tak naprawdę problemem jest określić kto się pierwszy pojawił na ziemi, człowiek czy kawowiec; niektórzy przypisuja, że kawowiec był pierwszy.
Mało kto wie, że nazwa “kawa” prawdopodobnie pochodzi, tak jak koniak czy szampan, od nazwy obszaru genezy, czyli praojczyzny rośliny kawy, etiopskiej prowincji Kaffa.
Inna wersja pochodzenia słowa “kawa” mówi o jego podłożu w tureckim definicji wina, czyli “qavah” lub “kahve”. Jako że spożywanie alkoholu ciągle było dla muzułmanów bezlitośnie zabronione, chętnie oddawali się oni konsumpcji kawy, której działanie uważali za podobnie pobudzające jak wino. Po jakimś czasie nazwa wina została przeniesiona na ten popularny czarny napar.
Ze słów “qavah” ewentualnie “kahve” powstała zarówno polska nazwa “kawa”.
Kawa zawiera do dwóch procent kofeiny. Wspólnie z zwykłą filiżanką kawy spożywamy mniej więcej stu pięćdziesięciu miligramów tej substancji. Kofeina rozszerza naczynia krwionośne i w w konsekwencji funkcjonuje pobudzająco na korę mózgową. Wypicie  dwóch lub więcej filiżanek kawy może spowodować następstwa takie jak  przyspieszenia procesu myślenia, zwiększenia kojarzenia, podniesienia nastroju czy prostszego  przyswajania i zapamiętywania liczb, pojęć lub ciągów myślowych.

Kofeina ma wpływ na smak kawy.
Przebieg parzenia kawy prowadzi do zmniejszenia zawartości kofeiny. Kawa mocno palona, np. espresso, będzie miała mniej kofeiny niż jasne ziarno kawy kolumbijskiej.
Kawy gastronomiczne niedostępne są w sprzedaży detalicznej. Cechują się najwyższą forma , bogatym aromatem i niezwykłym smakiem.
Espresso (kawa z ekspresu) – nazwa  metody przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez sączenie ok. 25-30ml. gorącej (ok. 90ºC) wody pod wysokim ciśnieniem (9 – 15 barów) przez bardzo drobno zmielone ziarna kawowca. Zarówno określenie uzyskanego w konsekwencji napoju.
Espresso pochodzi z Włoch, gdzie w 1901 roku Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso. Był on jednak konstrukcją wspieraną na przepływie pary i wody co prowadziło do smakowych zmian ekstraktu. W 1903 roku Bezzera sprzedał swój patent Pavoniemu który ulepszył maszynę i nadał jej światowy popularność. Wciąż jednak pomimo niewielkich zmian  technicznych problemem została sprawa pary która przekształcała aromat kawy. Rozwiązał to w 1947 roku Giovani Achille Gaggia który parę zamienił innym strukturą podgrzewania. Miano wywaru wywodzi się właśnie z Włoch, i nie zważając powszechnym zdaniom nie ma związku z szybkością przyrządzania, lecz wywodzi się od włoskiego przymiotnika espressivo – wyrazisty, wyraźny.
Espresso jest bardzo popularna we Włoszech, Hiszpanii, Argentynie, zarówno w krajach południowej Europy. Tam też nieraz (ku zaskoczeniu zagranicznych turystów) uzyskuje się ją po zamówieniu w kawiarni/restauracji po prostu kawy. Ze względu na swój wyjątkowy smak, Espresso pozyskuje sobie w ostatnich latach także duże uznanie w pozostałych krajach Europy oraz Ameryce.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)

Podobne

Podziel się!