Jesteśmy tym co jemy, a czy wiemy jakie mięso zjadamy?

Sie 11, 2010 przez

Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy witamin i składników mineralnych oraz odżywczych zawartych w mięsie i przetworach pochodnych. Białko zwierzęce jest o niebo lepiej przyswajane przez nasz organizm niż roślinne, a ponadto jest go więcej podobnie, jak witamin, głównie tych rozpuszczalnych w tłuszczach.

Człowiek z całą pewnością jest ssakiem mięsożernym, nie wymyśliły tego zakłady mięsne, więc niewielki odsetek tzw. wegetarian czy jaroszy tego nie zmieni. Przetwory mięsne są dla organizmu człowieka dobrym źródłem energii i substancji odżywczych. Obecnie zachęca się nas do spożywania jedynie chudego mięsa, chudego mleka. Jest to błąd, ponieważ odchudzone mleko czy mięso traci wiele witamin, właśnie tych wspomnianych – rozpuszczalnych w tłuszczach.

Obniżając wartość kaloryczną posiłku lepiej zrezygnować z węglowodanów. Jednak kupując mięso, należy zwrócić uwagę na jego świeżość. Ważna jest tu barwa – powinno być lekko różowe, delikatnie błyszczące. W przypadku mielonego mięsa zwracamy uwagę na skład i termin przydatności. Niestety, sklepy stosują różne sztuczki związane z odświeżaniem, za co winy nie ponosi dystrybucja mięsa, a jedynie nieumiejętność robienia zamówień przez obsługę sklepu, która nie dostosowuje ilości zamawianego towaru do obrotu sklepu. W efekcie mięso zalega w magazynie, żeby nie zwiększać strat. Czasem jest myte detergentami, maczane w solankach – co na szczęście da się zauważyć. Maczane mięso jest podejrzanie jasne, a myte często pachnie lekko użytym płynem. Warto pamiętać, że nieświeża wędlina sprawia wrażenie spoconej.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)