Jak otrzymać marcepan?

Mar 15, 2008 przez

Wśród najbardziej znanych wyrobów cukierniczych wymienić można na przykład znaną wszystkim i uwielbianą czekoladę, marcepan, różnego rodzaju ciastka czy cukierki. Wiele słodyczy można zrobić również tak zwaną domową metodą. Dawniej, gdy słodycze nie były w sklepach ogólnie dostępne, gdy trzeba było zwozić je z Zachodu, jedynym sposobem na zjedzenie czegoś słodkiego było przyrządzenie własnego smakołyku. Dlatego nie powinien dziwić nikogo fakt, iż wiele kobiet, które przeżyły te ciężkie czasy, potrafi samodzielnie stworzyć marcepan, upiec kruche ciastka, uzyskać masę toffi.
Słodycze to przysmaki chyba wszystkich. Uwielbiamy je ze względu na ich smak i dobre samopoczucie, w które nas wprawiają. Rodzajów słodyczy jest mnóstwo i rodzi się ich co chwilę coraz więcej. Powód? Ich niezwykła popularność i zainteresowanie klienteli.
Większość słodyczy, które dziś kupujemy w sklepach nasze babcie, a nawet może i mamy potrafią uzyskać samodzielnie, korzystając z odpowiednich składników. Obecnie również w Internecie wśród tradycyjnych przepisów na zupę czy mięso znajdziemy także sposób na przyrządzenie różnego rodzaju wyrobów cukierniczych. Obok przepisu na ciasto czy tort, widnieją zatem przepisy chociażby na marcepan.
Z jakich składników tworzone są słodycze? Bez zastanowienia każdy z nas odpowie, że z cukru i oczywiście będzie to odpowiedź jak najbardziej prawidłowa. Jednak z samego cukru słodyczy się nie tworzy, dlatego w zależności od przysmaku, który chcemy uzyskać, musimy zastosować do tego innych składników. I tak na przykład, by domową metodą uzyskać marcepan, potrzeba cukru, migdałów, olejku migdałowego, czasem odrobiny alkoholu lub soku z cytryny i czekolady do polania.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)

Podobne

Podziel się!