Jaja kurze czy przepiórcze?

Cze 27, 2007 przez

Większość społeczeństwa nie wyobraża sobie by mogła konsumować inne jajka niż kurze. Jednak kury mają bardzo groźnego konkurenta. Bez wątpienia są nimi przepiórki japońskie. Chociaż żeby zastąpić jajko kurze trzeba aż czterema jajkami przepiórczymi to i tak te od przepiórek mają więcej plusów i zdecydowanie mniej minusów niż kurze. Jednym z najważniejszych faktów opowiadających się za jajkami przepiórczymi jest to że skład chemiczny tego jajka jest o wiele bardziej atrakcyjny od jaja kurzego.

Chociażby zawierają one o wiele mniej tłuszczy oraz aminokwasów egzogennych, są bogatsze w żelazo, miedź, cynk. Witaminę B oraz karoten. Jajka przepiórcze odznaczają się znacznie większą (nie spotykana w innych produktach spożywczych) zawartością przyswajalnego fosforu. W porównaniu z jajem kurzym jaja przepiórcze są o wiele lepszym źródłem niezbędnych metioniny, treoniny. Posiadają one wybitną wartość biologiczną.Jajka przepiórcze odgrywają także znaczącą role w medycynie. Między innymi pomagają w leczeniu: astmy, zaburzeń nerwowych, cukrzycy, anemii, chorób nerek i wątroby. Stosuje się je także w diecie dla osób z nadciśnieniem. Pomagają także w terapii i w wzmacnianiu słabych włosów.

Walory konsumpcyjne także opowiadają się po stronie jajek przepiórczych. Maja one o wiele większą zawartość żółtka niż jaja kurze. Jajka przepiórcze mają także o wiele lepszy smak. Ważne jest także to że są one zazwyczaj nie szkodliwe dla osób które są uczulone na białko z jaj kurzych i nie zawierają szkodliwego cholesterolu.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)

Podobne

Podziel się!