Dieta niskobiałkowa

Paź 24, 2011 przez

Dieta niskobiałkowa jest polecana osobom mającym problemy z niewydolnością nerek, wątrobą oraz osobom cierpiącym na chorobę reumatoidalną. Ten sposób odżywiania zaliczany jest do diet leczniczych i pozostałe osoby, które nie mają wymienionych wcześniej problemów zdrowotnych, nie powinny stosować tej diety.

Jeśli natomiast chodzi o zapotrzebowanie na białko, które określono dla osób stosujących dietę niskobiałkową, przedstawia się ono dwojako – można przyjąć bardziej restrykcyjną wersję, w której pozwala się choremu na przyjmowanie od 20 do 30 g białka na dobę. Drugim rodzajem zapotrzebowania na białko dla osoby stosującej dietę niskobiałkową jest przyjęcie wartości 40 – 50 g białka na dobę.

Warto także zwrócić uwagę na kilka wskazówek dotyczących przyrządzania posiłków. Przede wszystkim dieta niskobiałkowa zaleca zaprzestanie spożywania soli oraz przypraw typu wegeta. Substytutami tych składników mogą być kwasek cytrynowy, przyprawy ziołowe oraz sok z cytryny. Co więcej, możemy przyrządzać potrawy na wodzie, na parze, na ruszcie oraz na grillu, starając się jednak nie dodawać tłuszczu. Jedynymi tłuszczami, które są dozwolone w diecie niskobiałkowej są masło oraz olej. Pamiętajmy także o konieczności uzupełniania tego sposobu odżywiania licznymi witaminami w odpowiedniej ilości oraz o tym, że przyrządzane przez nas potrawy powinny charakteryzować się lekkostrawnością.

Ciekawostką dotyczącą tego sposobu odżywiania jest ilość kalorii, którą powinniśmy przyjmować każdego dnia, a która jest zależna od naszej masy ciała. Przyjęto, że na jeden kilogram naszej wagi powinno przypadać trzydzieści pięć kalorii. Jak łatwo można się domyślić, wynik wynosi zazwyczaj około 2000 – 2500 kalorii dziennie.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)

Podobne

Podziel się!