Co warto zjeść na mieście?

Wrz 27, 2017 przez

Wyjścia ze znajomymi, popołudniowe spacery z rodziną – to sytuacje, które sprzyjają jedzeniu na mieście. Zazwyczaj nie planujemy takich sytuacji i wybór pada na znane i lubiane fast foody czyli restauracyjki specjalizujące się w szybkim serwowaniu prostych dań. Prym wiodą w tej dziedzinie wszelkiego rodzaju pizze, zapiekanki, frytki, hot-dogi i hamburgery. Niwelują uczucie głodu, nie kosztują wiele i nie wymagają rezerwacji stolika. Decydując się na takie jedzenie warto jednak zrobić wcześniej rozeznanie – która knajpka oprócz niskich cen oferuje także dobrą jakość produktów.
Mając ochotę na pizzę warto odwiedzić ogólnopolską restaurację typu Pizza Hut. Sięgając po ich menu mamy bowiem pewność, że smak i skład włoskiego przysmaku będzie zawsze niezmieniony. Dodatkowo sieć pizzerii wprowadziła opcję “express”, dzięki czemu wybrana pizza serwowana jest gościom już po upływie 5 minut od złożenia zamówienia. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu a chcą zaspokoić głód.
Najpopularniejszym daniem fast-food są frytki. Wybieramy je niezwykle często, uwielbiają je również dzieci. Przed zakupem warto jednak sprawdzić opinie o restauracji podającej frytki na lokalnym forum lub aplikacji mobilnej. Niestety, wielu restauratorów nie przestrzega norm jakości i frytki mogą okazać się niesmacznym ziemniakiem smażonym na oleju, który utracił już swoją świeżość.
Ostatnimi laty wielu Polaków pokochało kebab. Jest to potrawa wywodząca się z kuchni arabskiej, jednak pokochał ja cały świat. Składa się z mięsa (drobiowego, cielęcego lub baraniego) oraz surówki wkomponowanej w naleśnik lub chrupiącą bułkę. Najlepszy kebab w Krakowie zjemy na starówce, w Gdańsku zaś przy targowisku w dzielnicy Wrzeszcz.
Mięso w bułce to nie tylko kebab – podobnie skonstruowane są burgery, z tą różnicą, że zawierają mielone mięso w formie kotleta. Słynie z nich sieć McDonald’s, jednak z powodzeniem znajdziemy je w małych lokalnych restauracjach, a nawet foodtruckach. dokładną zawartość bułki wybiera klient – jeśli mamy ochotę na rybę zamówimy fishburgera, amatorzy sera zdecydują się pewnie na cheeseburgera. Możliwe jest także decydowanie się na inne dodatki: cebulę, ogórka, pomidora i wiele wiele innych.
Szybka przekąska, możliwa nawet podczas płacenia za paliwo na stacji benzynowej? Tu prym wiodą hot-dogi. Kupić można je na stacji paliw, a nawet w małych sklepach spożywczych. Parówka na ciepło z sosem i bułką to danie typowo amerykańskie, ale weszła na stałe do oferty budek i stoisk z jedzeniem w każdym polskim mieście.
Jeśli mamy ochotę na ciepłe pieczywo z dodatkami bezmięsnymi warto przejrzeć ofertę knajpek, posiadających w swoim menu zapiekanki. Restauracje prześcigają się w długościach tego dania – już za kilkanaście złotych możemy cieszyć się na przykład metrową bułką zapiekana z zerem, pieczarkami i polaną obficie ketchupem lub sosem czosnkowym.
Należy pamiętać, że dania typu fast-food, mimo niskiej ceny i szybkości przygotowania maja też istotną wadę, mianowicie wysoką kaloryczność. Trzeba więc korzystać z nich z rozwagą.

REKLAMA: Bardzo dobry Kebab: uszwagra.com.pl/pl/menu/kebab.html

VN:D [1.9.22_1171]
Ocenki: 10.0/10 (1 głos)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)

Podobne

Tagi

Podziel się!