Cieszyn

Lut 4, 2008 przez

Przepysznego murzina, bo taką etykietkę posiada popularny cieszyński wypiek, można zjeść podczas. A co ukrywa się pod tą nazwą? Ciasto drożdżowe uformowane w kształcie małego bochenka z szynką wędzoną lub białą kiełbasą wewnątrz. Przeważnie każdy mieszkaniec, począwszy od pana domostwa a skończywszy na pomocy domowej dostał swojego murzina, którym razem z innymi specjałami kuchni cieszyńskiej potrafił się delektować do woli. To dokładnie historia Cieszyna.
Najbardziej pechowym miejscem w Cieszynie były wg powszechnego przekonania podcienia przy kamienicy na rogu ulic Głębokiej oraz Olszaka. Przejście pod nimi gwarantowało nieszczęście, na przykład uczniom w trakcie egzaminu. Te tzw. diabelskie lauby zburzono podczas budowy nowego budynku rodzinki Gorgoszów w 1912 roku.
Najlepsze źródło dochodu cieszyńskich mieszkańców i całego miasta podczas wieków była produkcja i dystrybucja alkoholu, generalnie piwa oraz winka. W 2 poł. piętnastego wieku mieszczanie dostali od cieszyńskich książąt możliwość wyłączności obrotu wymienionymi alkoholami w mieście i sąsiednich wsi w obrębie jednej mili. Przywileje te przysługiwały tylko właścicielom uprzywilejowanych tak zwanych wielkomieszczańskich domostw. Najlepsze zyski dostarczała produkcja winka pochodzącego zazwyczaj z Węgier i Moraw. W 1573 roku w zamian za pieniądze na pokrycie zaległości miasta władze Cieszyna odeszły od prawa sprzedaży winka bractwu winnemu, (110 ludzi, które wykupiły tzw. listy winne). W XVIII wieku najmocniej rozpowszechnionym trunkiem stały się tzw. Roso lisy, wysokoprocentowe likiery produkowane na bazie owoców róży. W dziewiętnastym oraz XX wieku w Cieszynie firma Maurycego Fasala tworzyła słynną fasalówkę. Dokładnie tak wyglądała praca w Cieszynie.
Najładniejszymi roślinami zakwitającymi w Cieszynie wczesną wiosenką są magnolie. Z więcej niż 125 gatunków tej rośliny, w cieszyńskich ogródkach można zobaczyć 4. Prawdopodobnie przybyły one na początku dziewiętnastego wieku, a utrzymywanie w ogrodzie takiego drzewa było odznaką prestiżu. Dzisiaj są ozdobą ogromnej ilości ogrodów i parków po obu stronach Olzy.
Najczęściej jedzonym smakołykiem w miasteczku Cieszyn jest pochodzący z kuchni austriackiej strudel z jabłkami (przeważnie serowy lub makowy), który można podawać na ciepło, na zimno, z bita śmietaną i lodami lub tylko obsypany cukrem pudrem.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 7.0/10 (1 głos)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)
Cieszyn, 7.0 out of 10 based on 1 rating

Podobne

Podziel się!