Acerola – witaminowa rekordzistka

Kwi 8, 2014 przez

Acerola jest owocem dojrzewającym w Brazylii,  na Madagaskarze, Wyspach Kanaryjskich, nazywana jest „Wiśnią z Barbados”. Posiada ona korzystne dla zdrowia witaminy, w tym najwięcej witaminy C oraz bioflawonoidów. Dzięki takiemu połączeniu acerola jest pomocna w utrzymaniu kondycji zdrowotnej i słynie z właściwości odmładzających. W krajach, w których rośnie, praktykowane jest ich jedzenie na świeżo, prosto z krzewów. W innych krajach, jej cudowne właściwości zamknięte są w suplementach diety.

Tabletki z acerolą stanowią doskonałe uzupełnienie diety w witaminę C i bioflawonoidy, takie jak rutyna i hesperedyna, które ułatwiają wchłanianie tej witaminy do organizmu. Poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Acerola jest owocem najbogatszym w witaminę C, bije wręcz wszelkie rekordy w jej zawartości. Ponadto, ma też dużo prowitaminy A, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, fosfor, żelazo i wapń.

W przemyśle farmaceutycznym używa się aceroli do wytwarzania preparatów witaminowych i innych specyfików, polecanych w przeziębieniach, infekcjach, chorobach przewlekłych, takich jak reumatyzm. Przykładem może być produkt firmy www.aliness.pl – Acerola 125mg, dostępny w cenie 30 zł za 120 tabletek. Z kolei w medycynie tradycyjnej owoce aceroli były stosowane do leczenia czerwonki, biegunki i chorób watroby. Jednak tym, co sprawia, że tabletki z acerolą są tak cenne dla naszego zdrowia, jest zawarta w nich potężna dawka witaminy C pochodząca z tych owoców.

Witamina ta, nazywana również inaczej kwasem askorbinowym, jest związkiem wspomagającym przebieg wielu procesów w organizmie. Jest naturalnym antyoksydantem, czyli substancją niwelującą szkodliwe działanie wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek, co grozi tym, że przestają być one zdolne do prawidłowej pracy. Nie da się jednak całkowicie uniknąć ich działania. Można tylko ograniczyć ich wpływ na nasz organizm, za pomocą zażywania tabletek z największą zawartością naturalnego kwasu askorbinowego, czyli tych z acerolą.

Jak wiadomo, witaminy pochodzące z naturalnych źródeł są o wiele lepsze i zdrowsze niż te syntetycznie wyprodukowane. W przypadku suplementów diety z acerolą, zastosowanie naturalnego wyciągu może mieć bardzo wiele zalet, między innymi, jest nią świadomość bezpieczeństwa, gdyż dostajemy produkt pochodzenia roślinnego, który nie powinien zaszkodzić naszemu żołądkowi, ani wątrobie. Co więcej, zawarte w nim bioflawonoidy, zapobiegają rozkładowi witaminy C, przez co, może się ona o wiele lepiej wchłaniać.

Zawartość wyciągu z aceroli  tabletkach ma odzwierciedlenie w dawce witaminy C. Im więcej aceroli w produkcie medycznym, tym więcej kwasu askorbinowego i na odwrót.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Ocenki: 0 (z 0 głosów)

Podobne

Podziel się!